Halvvägs

Dag 11, onsdag 30/11
Soligt, stiltje. Saltvattendusch via kastrull och assistans av D. Halvvägsskål i cava klockan tio på morgonen. Efter lunch kommer vinden, under eftermiddagen god fart och 10-12 m/s. Vinden mojnar till 6 m/s under sen eftermiddag. Vi kör på det kvarvarande bränslet i tanken, och kapten har ångest över vad som finns i tunnan med ”marine diesel” och om han ska våga använda det. Jag funderar mycket över det sociala samspelet på båten, och min roll längst ner i hierarkin. Överst står de segelbåtskunniga männen, de som både kan segla och reparera – och som jag är så tacksam över att ha som besättningskamrater. De konkurrerar något stundtals, dock godmodigt, och samtalar mest med varandra, ofta om båtrelaterade frågor. Längst ner jag – inte särskilt båterfaren, muskelsvag i förhållande till manövrerande av den stora båten, ensam i min roll. Funderar mycket på om detta borde tacklas på något sätt och medan jag funderar går dagarna och jag gör ingenting. Jag är mitt i min Atlantresa, jag står i mötet med mig själv – precis som jag ville – och har nog inget behov av något ytterligare? Jag funderar vidare och känner ensamheten.

Dag 12, torsdag 1/12
Mitt vaktlag har frukost. Vi seglar sedan tidiga morgontimmarna med stark lutning. Vi har planerat bacon med äggröra. Det visar sig knepigt i överkant i det lutande krängande köket, och en skål med 12 knäckta ägg går i golvet och flyter segt och halt ut över salongsgolvet. Felbedömning av meny i förhållande till vind…
Förmiddagen präglas av kaptens vånda inför den diesel vi bärgat från lastfartyget i förrgår. Törs vi hälla den i tanken – tänk om hela motorn går sönder, tänk om vårt enda oljefilter sotar igen osv? Allt får sin lösning när D. får ringa ett samtal via satellit till en god vän, som både jobbat i maskin på båt och i oljedepå. Han ger klartecken och vi slangar över tunnans innehåll till tanken. Men än så länge seglar vi! Magiskt vacker kväll – helt klart för första gången, miljoner stjärnor och den leende, liggande månskäran, varmt. Vind 7-9 m/s, gennaker sätts, god fart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *