I am a cuban

Pesos convertibles
Pesos convertibles

Min sista Cuba-berättelse från resan kommer hemifrån ett vårvaknande Eskilstuna. Jag jobbar med att ny-lära att kranvatten åter går att borsta tänder i, och försöker vänja mig av med att leta efter hinken där jag ska slänga toapapperet – ”inte spola ner, då bryter avloppssystemet samman” har fort blivit instinktivt. Jag flyttade in på ön och tycker nästan att jag är borta nu, hemma.
Jag har 4 CUC – cuban convertible pesos – med hem. Jag har i 14 dagar levt med en reskamrat som sagt ”kuk” oavbrutet…nej, inte Tourettes syndrom – valutan. Jag har vant mig. (Och han är från Österrike, så ordet är kanske inte så laddat för honom som för mig?) CUC är turistvalutan, och är knuten till USD. En US-dollar = en CUC. Och just nu också ungefär en EURO.
Medborgare i Cuba har en annan valuta – CUP, cuban pesos. Värda…ja, inte vet jag. Next to nothing för importvaror, troligen. Kubaner får lön för sitt statliga jobb i CUP. Lönen är mycket, mycket låg – efter krisen som drabbade Cuba efter murens fall i Östeuropa. Ingen lever på den lönen, alltså är dricks i CUC (eller USD eller EURO) helt nödvändigt för kubaner i servicenäring. Vetskapen om det gör det oväntat lätt att ge, efter några dagar blir det naturligt och viktigt.
Nu står kubanerna inför en förändring av systemet med två ekonomier – och de är oroliga. De har lärt sig att ta sig fram i nuvarande två-valutasystem. De vet inte vad de kommer att få.
Maten. Cuba producerar det mesta som serveras. Det blir något enahanda, med nödvändighet, och fullständigt ekologiskt. Inte alltid vällagat. Morötter, rödbetor och framförallt, flera gånger dagligen, vitkål. Och med återkommande undantag – essensen av Cuba – ibland alldeles underbart gott. Jag äter normalt sparsamt med, om alls, fläskkött. Den europeiska grisindustrins totala avsaknad av empati i förhållande till djuren äcklar mig. Efter att rest genom Cuba några dygn, och sett alla ”sprätthöns”, ”sprättgetter” och ”sprättgrisar” bestämde jag mig för att det är helt grönt att äta det kubanska proteinet. Gott fläsk, jag lovar! Inte ätit så god gris sen barndomen. Cuba ÄR en tidsmaskin för oss födda på 50-talet!
Och till slut – Cuba är öppet sensuellt. Märkbart för en kvinna född in i den radikala rörelsen som drog över västvärlden på 60- och 70-talen. Det gnistrar av sensualitet, när det är möjligt med hänsyn till levnadsförhållanden och ekonomi. Det är välgörande, och härligt. Åter Alexis: ”Sex was the only thing Fidel could not control. So…”

On the base, 86 years old
On the base, 86 years old
Pinar del Rio
Pinar del Rio
Fidel på hotell, Havanna
Fidel på hotell, Havanna
Samåkning
Samåkning
Obama is coming to Havanna
Obama is coming to Havanna
Havanna, mars 2016
Havanna, mars 2016
Cuba 2016
Cuba 2016
Rumskompis
Rumskompis
Cienfuegos, Cuba 2016
Cienfuegos, Cuba 2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *