I am a cuban

Pesos convertibles
Pesos convertibles

Min sista Cuba-berättelse från resan kommer hemifrån ett vårvaknande Eskilstuna. Jag jobbar med att ny-lära att kranvatten åter går att borsta tänder i, och försöker vänja mig av med att leta efter hinken där jag ska slänga toapapperet – ”inte spola ner, då bryter avloppssystemet samman” har fort blivit instinktivt. Jag flyttade in på ön och tycker nästan att jag är borta nu, hemma.
Jag har 4 CUC – cuban convertible pesos – med hem. Jag har i 14 dagar levt med en reskamrat som sagt ”kuk” oavbrutet…nej, inte Tourettes syndrom – valutan. Jag har vant mig. (Och han är från Österrike, så ordet är kanske inte så laddat för honom som för mig?) CUC är turistvalutan, och är knuten till USD. En US-dollar = en CUC. Och just nu också ungefär en EURO.
Medborgare i Cuba har en annan valuta – CUP, cuban pesos. Värda…ja, inte vet jag. Next to nothing för importvaror, troligen. Kubaner får lön för sitt statliga jobb i CUP. Lönen är mycket, mycket låg – efter krisen som drabbade Cuba efter murens fall i Östeuropa. Ingen lever på den lönen, alltså är dricks i CUC (eller USD eller EURO) helt nödvändigt för kubaner i servicenäring. Vetskapen om det gör det oväntat lätt att ge, efter några dagar blir det naturligt och viktigt.
Nu står kubanerna inför en förändring av systemet med två ekonomier – och de är oroliga. De har lärt sig att ta sig fram i nuvarande två-valutasystem. De vet inte vad de kommer att få.
Maten. Cuba producerar det mesta som serveras. Det blir något enahanda, med nödvändighet, och fullständigt ekologiskt. Inte alltid vällagat. Morötter, rödbetor och framförallt, flera gånger dagligen, vitkål. Och med återkommande undantag – essensen av Cuba – ibland alldeles underbart gott. Jag äter normalt sparsamt med, om alls, fläskkött. Den europeiska grisindustrins totala avsaknad av empati i förhållande till djuren äcklar mig. Efter att rest genom Cuba några dygn, och sett alla ”sprätthöns”, ”sprättgetter” och ”sprättgrisar” bestämde jag mig för att det är helt grönt att äta det kubanska proteinet. Gott fläsk, jag lovar! Inte ätit så god gris sen barndomen. Cuba ÄR en tidsmaskin för oss födda på 50-talet!
Och till slut – Cuba är öppet sensuellt. Märkbart för en kvinna född in i den radikala rörelsen som drog över västvärlden på 60- och 70-talen. Det gnistrar av sensualitet, när det är möjligt med hänsyn till levnadsförhållanden och ekonomi. Det är välgörande, och härligt. Åter Alexis: ”Sex was the only thing Fidel could not control. So…”

On the base, 86 years old
On the base, 86 years old
Pinar del Rio
Pinar del Rio
Fidel på hotell, Havanna
Fidel på hotell, Havanna
Samåkning
Samåkning
Obama is coming to Havanna
Obama is coming to Havanna
Havanna, mars 2016
Havanna, mars 2016
Cuba 2016
Cuba 2016
Rumskompis
Rumskompis
Cienfuegos, Cuba 2016
Cienfuegos, Cuba 2016

Hasta la vista Habana!

Havanna skyline 2016
Havanna skyline 2016

Tillbaka i fantastiska Havanna. Staden målas nu bokstavligen om inför president Obamas besök i början av nästa vecka. Stadskärnan är bullrig, kaotisk, fylld av dofter – inte alla helt angenäma – och förförande vacker, härlig, inbjudande. Jo, jag skulle kunna stanna. Kommer på mig med att läsa ”att hyra”-skyltar. Jag blir lika förälskad i kubanerna själva, som i deras huvudstad. Mycket vänlighet, mycket skönhet.
Nu lämnar jag staden, landet, om några få timmar. Men först en daiquiri på Sloppy Joes – alldeles intill Revolutionsmuseet… Hasta la vista Havanna.

Havanna from a roof, March 2016
Havanna from a roof, March 2016

Revolutionsmuseet, Havanna 2016

Sloppy Joes, Havanna 2016
Sloppy Joes, Havanna 2016

Funkar det?

Cienfuegos , mars 2016
Cienfuegos , mars 2016

Nej, inte alls – javisst gör det det. Räkna inte med att det finns en sits på toaletten, inte heller att det finns vatten att spola med. Men det finns alltid en kubansk man eller kvinna i närheten med en hink vatten. Nej, det går ingen buss till Santa Clara. Men det finns alltid någon med ett fordon – bil, lastbil, häst – som tar dig med om du behöver resa. Det saknas reservdelar till allt. Todo! Kubaner är ett fiffigt folk, allt tas tillvara och kan användas igen. Hela Cuba är en återvinningskultur, en gigantisk second hand-marknad. Cuba lär vara en av de länder i världen som avsätter minst ekologiskt fotavtryck. Allt återanvänds, om och om igen.
Idag passerade jag något som vid första anblicken såg ut att vara en skobutik. Utöver skor har butiken också hyllor med föremål – i plast, metall, textil. En del går att identifiera, annat kan jag inte ana vad det en gång varit. En man står och rotar fram plaströr med böj – troligen ska han hem och reparera ett läckande handfat. Re-Cuba!

Hasta la victoria siempre


Santa Clara, Che memorial. Står framför Ches grav, med den röda nejlikan i litet glasrör vid sidan av. Han ligger inte ensam – hela den ursprungliga kärnan i gerillan från Sierra Maestra har sina minnestavlor här. Kanske finns också deras aska bakom, jag vet inte. Men att Ches kvarlevor finns här, det vet jag. Jag blir oväntat känslomässig. Förstår egentligen inte riktigt varför. Museet är lite sparsamt småtråkigt. Bilderna är fina, många historiska och ofta publicerade – andra helt nya för mig. Tandläkarutrustning, vapen och baskern i original. Men det griper tag i mig. Kanske speglar jag mig i min ungdoms radikalisering, vem vet? Che har varit viktig. Först som ikon, helt oreflekterat. Senare som verklig människa, när jag läst biografierna. Che är en del av min väg till ett sätt att förstå världen. Hans historia rör vid mig. Jag tycker helt enkelt om honom, Ernesto.
Ja.

Det här är Cuba

Cienfuegos, Cuba 2016
Cienfuegos, Cuba 2016

Musik! Överallt musik. Ännu ett sätt för kubaner att försörja sig. Det spelas musik på varje litet ynkligt fik, varje restaurang, på gator. Från tidig morgon, och resten av dygnet. Alla tycks kunna hantera instrument på ön. Vi funderar lite över om de har en kommunal musikskola i världsklass? Jag smådansar mig genom dagarna, känner rytmen i steget. En arbetare på en byggnadsställning bredvid caféet där jag sitter lägger plötsligt ner sina verktyg och börjar dansa däruppe på sin ställning – stillsamt, rytmiskt. Jag hör, jag ser och jag tänker – det här är Cuba.

Hav, hav!


Himmel och hav. Jag går. Kilometer efter kilometer. I vit sand, där fantastiska snäckskal låter sig upptäckas, halvt begravda och knappt synliga. Detta vatten, denna magi som uppstår när jag uppfattar jordklotets rundning – för att sikten är fullständigt fri, oändlig. Det är nu jag kan vara närvarande, inte i det förflutna, inte i en oviss morgondag. Och jag inser hur väl jag behöver den närvaron, hur sällsynt den är, hur svår att nå. Tack för havet, tack för himlen – tack för ännu en fullständigt fri horisont. Hav, hav!

Asfalt


Mil efter mil genom det kubanska landskapet. Motorväg, trefilig i båda riktningar. Vi är bitvis nästan ensamma på vägen, trots att det är onsdag och klockan är tre på eftermiddagen. En nästan overklig upplevelse av en trafikled i 20:e århundradet. Beläggningen är mycket sliten, och färden är obekvämt skumpig. De stora kratrar i vägbanan som vi mött på mindre vägar saknas dock här.
Vi möter, eller kör om, en eller annan 50-tals amerikanare, ”oldtimer”, och några osannolikt lappade och hemmabyggda lastbilar med minst 60 år på nacken i original. Och plötsligt, helt obegripligt, kommer en blänkande Hyndai upp bakifrån, kör om och försvinner framför oss. Vem äger den? Enligt uppgift kostar en ny Peugot idag på Cuba 500-700 tkr och är helt otänkbart utom räckhåll för kubaner.
I de mer lantliga regioner vi åker igenom används innersta filen av små lappade kärror dragna av magra hästkrakar, med två eller tre personer i kärran. Det är hittills det vanligast förekommande fordonet på motorvägen långa sträckor.
Människor och djur korsar gående, i maklig takt, de sex filerna var som helst i närheten av bebyggelse.
Busstrafik mellan städer på ön är ovanligt eller saknas – kvalitén på bussarna håller helt enkelt inte för långa resor och drivmedel saknas ofta. Jag ser människor som överallt i anslutning till bebyggelse står vid vägkanten och sträcker ut…nej inte tummen – sedlar. Att ta upp passagerare är en av de bilägande kubanernas inkomstkällor. Lastbilsförare tar upp många. De erbjuds plats på flaket när lasten är levererad och plats finns. En motorväg – en paradox.
Och till sist. Rakt in i nutidshistorien. Karibiska havet och Grisbukten.

Internet och Cuba


Det här med Internet är en snårig historia på Cuba. Accesspunkter för nätåtkomst finns på offentliga platser i städerna, t ex ett centralt beläget torg eller en huvudgata. Där samlas framförallt unga människor för att surfa, söka och kommunicera digitalt. De sitter i klungor på trottoarkanter och bänkar och använder sina paddor och mobiler. Även hotellen erbjuder, i bästa fall, åtkomst. Det innebär att även trottoaren utanför hotellen, och lobbyn, är fulla av surfande ungdomar under eftermiddagar och kvällar.
Nätåtkomst administreras av staten, vilket innebär att du loggar in på en hemsida för att få tillgång till Internet. Inloggningsuppgifter får du via ett kort du köper där både användarnamn och lösen består av 12 unika siffror. För motsvarande 20 kr har du tillgång till Internet sammanlagt en timme. Kortet gäller en månad från inköp. Nästa gång du handlar en timme får du nya inloggningsuppgifter.
Internet är utan begränsningar för kubaner, men du måste legitimera dig när du köper inloggning – vilket innebär att dina rörelser på nätet är spårbara och knutna till dig. Kubaner är därför mycket försiktiga med vilka sidor de besöker.
Det är också svårigheter att faktiskt kunna logga in – rätt ofta funkar det bara inte trots att man ställt sig i rätt hörn av lobbyn, där signalen brukar funka…i receptionen får du en axelryckning och ett ”försök senare”. Men läser du det här har jag lyckats denna gång!
Bor två nätter i Valle de Vinales på öns västra sida. Naturen är hänförande vacker. Utsikten från balkongen är en nåd. Alldeles nu har jag tagit några simtag i Atlanten, just här turkosblå, med vit sand under fötterna. Det är 26 grader i skuggan och 24 i havet. Det är läkande och vemodigt. Det är Cuba.

Förälskelse

Havanna är allt jag föreställt mig och liknar inget jag kunnat föreställa mig. Det är precis så förfallet och så vackert som bara en åldrad skönhet kan vara. Skönheten förstummar mig närmast. Är förälskad. Och irriterad…jag har köat mig in i landet, och fortsätter att köa mig igenom allt, allt, allt. Det går långsamt, och det mesta är obegripligt petnoga eller bara obegripligt i största allmänhet. ”Well, you wanted to see Cuba before i changes – and that is what you do”, säger Alexis. Han har så rätt.

Ängslan…

Min Cuba-resa har börjat. Mitt visum skickades till fel adress och försvann. Intyget från försäkringsbolaget – det s k ”Rysslandsintyget” – har ännu inte dykt upp på dörrmattan. Jag har gett bort mina sommarkläder när jag flyttade, mina T-shirts har stora hål – pälsängern har haft fest i mina byrålådor. Saknar min gamla självbild, hade aldrig erkänt att detta oroar mig – då. Idag är jag öppet svartsynt och är så djävla ängslig…Tänk om man bara kunde, liksom plötsligt, sitta på en parkbänk i Havanna. Längtar dit, sedan mycket länge – och vill helst bli kvar i min fåtölj på Nyforsgatan, nej. Åh, resfeber – hej.